Voor de eerste keer een huis kopen brengt de nodige stress en spanning met zich mee. Er is zoveel te bedenken, vragen, regelen en opzoeken, dat je hier en daar misschien wel eens iets vergeet. We vroegen aan verschillende mensen hun beste adviezen voor toekomstige eigenaars. Ga je binnenkort (al dan niet voor de eerste keer) een huis of appartement kopen? Misschien kan je iets leren van hun ervaringen.

Sarah (27): “Ga àltijd langs bij verschillende banken.”

“Toen we ons huis kochten, ging ik langs bij de bank van mijn ouders. Heel onze familie was daar al jaren klant, dus ongetwijfeld zaten we daar goed. En effectief, met het dossier van mijn ouders als ‘goede referentie’ bood de bank ons een aantrekkelijke rentevoet, waar we meteen op intekenden.”, vertelt Sarah. “Achteraf hoorden we van vrienden die met ongeveer dezelfde situatie naar en andere bank gegaan waren. Zij leenden een volle anderhalve procent goedkoper dan wij. Het blind vertrouwen op onze ‘gekende’ bank heeft ons achteraf gezien dus best veel geld gekost.”

Pieter (35) en Ilse (29): “Neem zeker een ervaren klusser mee als je een huis gaat bekijken!”

“Ilse en ik vonden na lang zoeken eindelijk ons droomhuis. Dicht bij onze ouders, in een rustige straat, in een wijk met een kleuterschooltje en twee crèches: perfect voor onze toekomstplannen.”, vertelt Pieter. “Achteraf gezien had ik – en hij had me nog zo gewaarschuwd – beter mijn vader moeten meenemen toen we het huis bezochten. Toen we de sleutels kregen en onze ouders kwamen kijken, bleken er toch meer ‘verborgen gebreken’ te zijn dan gedacht. De mazoutketel was slecht onderhouden en zou vervangen moeten worden – een project van 7500 euro dat we niet hadden ingecalculeerd. Er zaten kleine barstjes in de bezetting van de buitenmuren, sommige ramen tochtten, de kelder rook muf na een regenbui. Iedere maand ontdekten we wel iets. Allemaal dingen die mijn ouders met hun jarenlange ervaring als eigenaar wél bekeken zouden hebben.”

Hicham (39): “Bereken op voorhand goed wat je vaste lasten gaan zijn.”

“Toen we ons drieslaapkamerappartement kochten, informeerden we bij de vorige bewoners naar hun maandlasten. Die bleken goed mee te vallen: 150 euro voor gas en elektriciteit samen. We waren dus gerust dat het voor ons ook zou meevallen. Dat bleek na onze eerste jaarafrekening dik tegen te vallen: we hadden bijna het dubbele verbruikt dan de vorige bewoners. We waren vergeten rekening te houden met het feit dat ons gezin niet alleen uit 5 personen bestaat (en dus meer warm water verbruikt dan het koppeltje dat er voordien woonde), maar dat we ook véél meer elektronica in huis hebben dan zij. De kinderen hebben allemaal iPads, smartphones en gameconsoles: dat telt ook qua elektriciteitsverbruik snel op.”

Caroline (24): “Neem meteen een verzekering ‘bijstand aan huis!’!”

“Toen we onze brandverzekering afsloten, vroeg de makelaar of we ook de optie ‘bijstand aan huis’ namen. Voor het geval we ons buitensloten, of er ergens een leiding zou springen, of iets anders waarvoor we meteen hulp nodig hadden. We gingen niet op het aanbod in omdat het ons duur en overbodig leek. Achteraf gezien hadden we die 79€ gewoon moeten betalen: tijdens ons eerste jaar in het huis hebben we twee keer een loodgieter moeten bellen voor een verstopte leiding, één keer een reparateur voor onze verwarming en één keer een slotenmaker omdat – je raadt het al – we ons hadden buitengesloten. Totaal kostenplaatje: 1375€. Dan blijkt die 79€ per jaar toch een verstandige investering.”

Auteur: MP

bron: zimmo