Een nieuwigheid voor elke woning! Vanaf nu wordt er voor elk huis of appartement een Mobiscore berekend. Dit kan interessant zijn voor huizenjagers om extra informatie in te winnen over een woning die ze op het oog hebben. Maar wat houdt deze Mobiscore nu precies in? Wij gidsen je er even door.

Wat is de Mobiscore?

Eerst en vooral werd de Mobiscore door de Vlaamse Overheid in het leven geroepen als een sensibiliserend en vrijwillig instrument dat immobiliënkantoren kunnen integreren in de zoekertjes van woningen die op hun website worden aangeboden. De Mobiscore wordt daarnaast ook geïntegreerd in de Vlaamse Woningpas, een digitaal paspoort dat beschikbare informatie over een huis bundelt.

Waarom is de Mobiscore ontwikkeld?

Wie op zoek gaat naar een nieuwe woning heeft anno 2019 wellicht een checklist waaraan moet worden voldaan. Steeds vaker staan ook de bereikbaarheid en nabijheid van voorzieningen prioritair op dat lijstje. Met de Mobiscore wil het Departement Omgeving een uniforme tool voor heel Vlaanderen aanbieden om de bereikbaarheid van voorzieningen op een duurzame manier (te voet of met de fiets) inzichtelijk te maken. Vlaams Minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) lanceerde de tool: “Met de Mobiscore willen we geïnteresseerde kopers informeren over de mobiliteitsimpact van hun toekomstige woning en een duurzame keuze voor een nieuwe woonplaats vergemakkelijken. De Mobiscore draagt zo bij aan de doelstellingen van het omgevingsbeleid.”

Hoe wordt de Mobiscore berekend?

De Mobiscore is gebaseerd op een berekening van de milieu-impact van mogelijke verplaatsingen die een gemiddelde Vlaming vanuit een specifieke locatie zou maken. Bij de berekening van die milieu-impact wordt rekening gehouden met verschillende parameters van voorzieningen winkels en diensten; onderwijs; gezondheid en zorg; ontspanning, sport en cultuur en belangrijke openbaar vervoerhaltes die al dan niet aanwezig zijn in de buurt van de locatie.

Voorzieningen die op wandel- of fietsafstand zijn gelegen, zorgen voor een kleinere milieu-impact dan voorzieningen verder weg. De aanwezigheid van een belangrijke openbaar vervoerhalte in de buurt zorgt voor een duurzamer verplaatsingspatroon naar verder weg gelegen bestemmingen.

Deelscore

Naast de globale Mobiscore op 10 krijgt elk afzonderlijk thema een deelscore. De deelscores worden vertaald in vijf categorieën, namelijk ‘zeer goed‘, ‘goed’, ‘matig’, ‘slecht’ en ‘zeer slecht’. De deelscores worden ook visueel weergegeven door een icoon met bijpassende kleur. De deelscores maken het mogelijk om de afzonderlijke thema’s over verschillende locaties met elkaar te vergelijken.

Waar kan ik mijn Mobiscore vinden?

CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) biedt de Mobiscore aan in hun dienstverlening naar aangesloten makelaars, maar uiteraard vind je voor elke woning die op Zimmo staat de Mobiscore. Zo weet je meteen of dat pand waarin je geïnteresseerd bent voldoet aan bovenstaande parameters. Maar uiteraard geldt zoals bij elke interesse in een woning: ga de buurt zelf verkennen.

By Zimmo redactie on 20/06/2019

Wil je de Mobiscore van jouw woning weten? Surf dan meteen naar deze link van de Vlaamse Overheid!