Woon je in de buurt van een spoorweg en erger je je blauw aan het lawaai en het gedender over de rails op ongepaste tijdstippen? Stel je voor dat er elke dag een trein dóór je woning komt gereden! Deze bewoners uit het Chinese Chongqing moeten alvast niet veel verbeelding gebruiken…

Want effectief, door dit appartementsgebouw rijdt gewoon een trein ter hoogte van de zesde verdieping. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het niet zomaar een gebouw waar ze doorrijden. Neen, er is ook een halte ín de flat. Bewoners van het flatgebouw kunnen naar de zesde verdieping en daar ‘gewoon’ instappen.

Hoe komt het?

De stad Chongqing groeide onverwacht snel, waardoor de infrastructuurplanning achter ging hinken. De plannen waren er wel, maar de uitvoering verliep trager dan de bevolkingstoename en uitbouw van de stad. Hierdoor werden de aanleggers van het treinspoor plots geconfronteerd met een appartementsgebouw op de plek waar hun spoorlijn uitgetekend stond. Oeps.

Het logische idee zou zijn om de spoorlijn om te leggen of om het flatgebouw te laten ontruimen en te laten slopen, maar deze oplossing is alvast een stuk creatiever.

Mag dat zomaar?

Of we dit ooit in België zullen zien, is niet geweten. De regelgeving in China is dan weer net iets anders en volgens plaatselijke autoriteiten is alles volgens de letter van de wet en werd er rekening gehouden met de bewoners. Zo zouden ze amper last hebben van de originele infrastructuuraanpak. De gebouwen zijn zo goed geïsoleerd dat het geluid gewoon doet denken aan een luid keukenapparaat.

En anderzijds, als je nagaat hoe ons openbaar vervoer in elkaar zit, moeten deze bewoners enkel uit hun bed rollen om de trein te nemen. De lift nemen naar de zesde verdieping volstaat. Of ze even ‘stipt’ rijden zoals in ons land is niet geweten, maar geef toe: geniaal is het wel!

Bron: Manners.nl