Een spatwand krijgt het minder hard te verduren dan een werkblad in de keuken, maar het moet toch ook tegen een stootje kunnen. Functionaliteit is daarbij niet alles, want het oog wilt ook wat.

Welke materialen zijn geschikt als spatwand voor je keuken en wat zijn hun eigenschappen?

Composiet

Een composieten spatwand won de laatste jaren aan populariteit. Composiet is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden gecombineerd met een werkblad uit hetzelfde materiaal. De kwaliteit en prijs hangen af van de fabrikant. De bekendste zijn Corian, Diresco en Silestone. Composiet staat bekend als een sterk materiaal dat zeer onderhoudsvriendelijk is.

Voordelen:
Naadloze verlijming, hygiënisch, ongevoelig aan UV-stralen, duurzaam, beschadiging kan worden hersteld, spoelbak en werkblad kunnen in één materiaal vervaardigd worden.

Nadelen:
Niet hittebestendig en krasvorming is mogelijk.

Natuursteen

Natuursteen is een duurzaam en natuurlijk materiaal dat zich leent tot tal van toepassingen in je interieur. De meest gebruikte natuursteen voor de keuken zijn graniet, marmer en blauwsteen omwille van hun niet-poreuze eigenschappen.

Voordelen:
Krasbestendig, makkelijk om te onderhouden, zeer hygiënisch en warmtebestendig.

Nadelen:
Zwaar qua gewicht, elke steen is uniek en heeft dus een ander motief.

Tegels

Tegels worden het meest gebruikt voor spatwanden in de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, maten en materialen. Wat ze vooral interessant maken, is hun lage prijs. Het grootste nadeel is dat de voegen snel vuil worden en kunnen verkleuren. Al kun je dit tegenwoordig oplossen door te voegen met epoxyvoegsel.

Voordelen:
Sterk, vochtbestendig, goedkoop, ruim assortiment aan keuze.

Nadelen:
Voegen nemen vuil op, moeilijk te verwijderen, plaatsing is arbeidsintensief.

Glas

Voor wie van minimalistisch en modern houdt, bestaat de spatwand uit glas. Net zoals bij composiet kun je hier werkblad en spatwand uit één materiaal laten maken, waardoor je een mooie eenheid creëert. Het glas dat gebruikt wordt voor een spatwand is gehard veiligheidsglas.

Voordelen:
Moderne look dat ook heel hygiënisch en sterk is.

Nadelen:
Vlekken zijn snel zichtbaar, vochtophoping achter het glas is mogelijk, vakman noodzakelijk voor plaatsing, prijs.

Inox

Wie van een industriële look houdt, kiest best voor een spatwand uit inox. Hygiëne is vaak ook een belangrijke reden waarom voor dit materiaal gekozen wordt. Inox is sterk, vet- en hittebestendig en heeft een zeer lange levensduur. Ook de prijs valt reuze mee, want inox is na tegels één van de goedkoopste materialen om een spatwand mee te bekleden.

Voordelen:
Hygiënisch, naadloos, erg dun.

Nadelen:
Streepvorming mogelijk, vlekken snel zichtbaar, niet krasbestendig.

 

bron : zimmo