Wist je dat er regels zijn waaraan je brievenbus moet voldoen? Ontdek ze hier en kom erachter hoe het zit met de jouwe.

Regels?

De richtlijnen voor brievenbussen moeten ervoor zorgen dat je post heelhuids bij jou terechtkomt (dat vinden we wel zo fijn) en dat de postbode zijn/haar werk zonder kleerscheuren en in een zo kort mogelijke tijd kan uitvoeren. Daarom werd hiervoor zelfs een ministerieel besluit geschreven. Dit hebben we voor je samengevat. Het belangrijkste is: slaagt jouw brievenbus voor de test?

Wat komt er voor jouw brievenbus uit de bus?

Neem je vouwmeter, rolmeter of meetlatje ter hand, want meten is weten!

  • Plaats

Dat is waar jouw eigendom eindigt en de openbare weg begint. Woon je bijvoorbeeld in een appartementsgebouw en zijn er meer dan 4 brievenbussen? Dan mogen die ofwel aan de voordeur ofwel op de gelijkvloerse verdieping in een makkelijk toegankelijke en goed verlichte plaats staan.

  • Bereikbaar

De postbode hoeft geen obstakelparcous af te leggen of een spelletje laat-je-vingers-er-niet-afbijten-door-de-hond te spelen om bij je brievenbus te komen.

  • Grootte

Dat grootte er niet toedoet, klopt niet voor je brievenbus. Er moet immers een grote envelop (formaat C4) in passen. Wij willen immers niet dat onze post wordt dubbelgevouwen.

  • Gleuf

De opening van je brievenbus moet 3 cm hoog en 23 cm breed zijn. Gleuf te groot, dan loop je het risico dat een ander met je post ervandoor gaat. Gleuf te klein, dan past je post er niet goed door. De gleuf van je brievenbus zit idealiter ook op een hoogte tussen 70 en 170 cm.

  • Nummer

Je huisnummer moet duidelijk zichtbaar zijn vanaf de straat, net als het eventuele busnummer. Wanneer er meer brievenbussen zijn, geef ze dan een logisch genummerde volgorde. Kleine tip, met je naam op je brievenbus verhoog je de kans op een goede postbedeling.

Uitzonderingen op de regels

Voor personen met een handicap (visuele beperking of beperkte mobiliteit) wordt een uitzondering gemaakt voor de plaats van de brievenbus. Voor woningen die bewoond werden voor 31/12/2007 en voor geklasseerde gebouwen met ingebouwde brievenbus zijn er kleine afwijkingen mogelijk qua grootte en hoogte van de gleuf.

Wat als je brievenbus niet voldoet?

Is je brievenbus niet conform de regels, dan kan het wel eens zijn dat je binnenkort geen post meer ontvangt. Dat gebeurt gelukkig niet zomaar. Je krijgt eerst twee keer een waarschuwing in de bus (hoe kan het ook anders) gevolgd door een periode waarin jij moet zorgen dat je brievenbus aan de normen voldoet. Geen aanpassing = geen post meer. Gedurende 15 dagen wordt al je post bijgehouden op het postkantoor bij jou in de buurt. Daarna is het onverbiddelijk terug naar afzender. Dat geldt ook voor alle nieuwe post.

Wat met mijn pakjes?

Steeds vaker bestellen we spullen online. Die passen natuurlijk niet altijd in een standaard brievenbus. Op dit vlak zijn er vanuit de overheid en Bpost nog geen concrete richtlijnen. Wel kiest die laatste vaker voor oplossingen in de vorm van pakjesautomaten, postpunten, … Heb je niet zo’n zin om na je werk nog voor je pakjes onderweg te zijn? Dan is een brievenbus met pakjesvak misschien iets voor jou. Dat klopt als een bus!

Auteur: KP

bron Zimmo