Met vrienden samenwonen is leuker en goedkoper dan alleen wonen. Toch heb je regels en een goede samenwerking nodig om alles zo aangenaam mogelijk te houden. Hoe ga je alle geldzaken regelen?

Voor je verhuist

Het begint met goede afspraken maken. Heb je graag televisie, internet en telefonie? Bespreek de wensen die je hebt en hoe je die wil financieren.

Voor essentiële zaken als water, elektriciteit en de huur kan je beslissen dat iedereen de helft betaalt. Maar misschien heeft iemand een grotere kamer? Betaalt die persoon dan een groter deel huur? Om discussies uit te sluiten kan je die zaken best op papier zetten.

Voor de betalingen kan je kiezen om een gezamenlijke rekening te openen, waar ieder steeds zijn deel op stort. Je kan natuurlijk ook voor de optie kiezen om één iemand alles te laten betalen.

Nog een onderwerp dat voor frustraties kan zorgen: de liefjes. Je gaat met één persoon samenwonen, en plots krijg je er een tweede bij. Als dit regelmatig gebeurt, kan je afspreken om die derde persoon ook een klein deel te laten betalen.

Na al die afspraken is het bijna tijd om te verhuizen. Een thuis heeft leuke meubelen nodig. Spreek op voorhand af wie wat meeneemt, zo voorkom je discussies.

Samenwonen

Bespreek welke producten je gezamelijk koopt en welke niet. WC-papier heb je allebei nodig, maar die ene speciale zeep misschien niet. Houd al de uitgaven bij, en verdeel deze op een eerlijke manier. Er zijn apps die je helpen met de gezamenlijke financiën te regelen.

Als je hetzelfde dagritme hebt, kan je dagelijks tezamen koken en eten. Hierdoor kan je de kosten van je maaltijden splitsen. Door om de beurt, of samen, te koken voelt het minder als een karwei. Als je toch apart eet, spreek je af dat je allebei voor je eigen eten zorgt.

Verdeel de huishoudtaken op een eerlijke manier. Met verscheidene apps kan je to-dolijstjes maken. Je kan ook werken met kattebelletjes op de koelkast, zie wat voor jullie beide het beste werkt.

Zorg ervoor dat je je geld steeds op tijd krijgt als je de geldzaken regelt. Voorzie extra tijd bij je overschrijvingen zodat je zeker op tijd betaalt.

bron: zimmo