De stad Antwerpen is van plan nieuwe minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen op te leggen. Een appartement met één slaapkamer bijvoorbeeld zou minstens 60m² groot moeten worden. Projectontwikkelaars reageren verbolgen en noemen het een asociale ingreep.
De Antwerpse gemeenteraad besliste maandag over een nieuwe regelgeving rond de minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Zo zal een appartement met één slaapkamer minstens zestig vierkante meter groot moeten zijn, een appartement met twee slaapkamers tachtig vierkante meter, één met drie slaapkamers 110 vierkante meter, en een woning met vier slaapkamers 130 vierkante meter.
De normen gelden voor de hele stad, en dat zint projectontwikkelaar Immpact niet. Zo zou dat voor alle districten van Antwerpen volgens Immpact betekenen dat het gros van de appartementen gemiddeld twintig procent groter moet worden, en dat zou een enorm effect hebben op de prijs van appartementen. Projectontwikkelaar Immpact berekende met de beroepsvereniging van projectontwikkelaars (UPSI-BVS) het effect op de prijs.

50.000 EURO DUURDER
De nieuwe regelgeving zou de koopprijs voor appartementen tot vijftigduizend euro duurder maken. Een appartement met één slaapkamer, verkocht voor net geen 150.000 euro, zou door de eventuele toekomstige maatregel stijgen naar 188.470 euro. Dat is een prijsstijging van zo’n 26 procent. Met drie slaapkamers zou dat zelfs een prijsstijging van 52.375 euro betekenen. Niet alleen de koopprijs zal stijgen, ook de huur.
MEER EN MEER SINGLES
Volgens Immpact gaat het om een asociale maatregel, die betaalbare woningen niet meer mogelijk maakt in Antwerpen. “Door minimale oppervlaktes op te leggen hoopt het stadsbestuur meer gezinnen aan te trekken”, zegt Philippe Janssens, ceo van Immpact. “In de praktijk zal dat betekenen dat nieuwbouw in de stad onbetaalbaar wordt voor de modale burger.”

Als het stadsbestuur de maatregel invoert, zit er volgens Janssens niets anders op dan te stoppen met investeren in Antwerpen. Ook de beroepsvereniging van de projectontwikkelaars UPSI-BVS is ongerust. “In andere steden en gemeenten zien we het omgekeerde”, zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van UPSI-BVS. “Daar worden de normen verlaagd. Als projectontwikkelaars spelen wij in op de vraag van de markt. De vraag van de Vlaming is om kleiner, compacter en betaalbaarder te wonen.”

Stad verdedigt aanpassingen
Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) en schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) zien geen graten in de nieuwe maatregel, integendeel. “Mensen steeds kleiner huisvesten is geen uitdaging”, zegt Duchateau. “Zeker in overbevraagde wijken is dat een aanpak die de problemen zal doen toenemen. Tegenover “steeds kleiner” plaatsen wij “steeds creatiever”. We zijn ervan overtuigd dat creatieve ontwikkelaars daarin willen meestappen.” Er zijn afwijkingen tot vijftien procent op de normen mogelijk door collectieve ruimtes te voorzien in een meergezinswoning. “De stad doet er alles aan om betaalbaar en kwalitatief wonen in Antwerpen hand in hand te laten gaan met een aantrekkelijke en stabiele woningmarkt”, zegt De Ridder. “Met de afwijkingen komen we tegemoet aan de ongerustheid over een opwaartse druk op de prijzen.”

Bron De Standaard