Tijdens de huizenjacht zijn er heel wat vragen die de revue passeren. De allerbelangrijkste is misschien wel die ene vraag aan het begin van de zoektocht: “Ga je een huis kopen of huren?”. Het is vaak een moeilijke beslissing waar je goed over moet nadenken. Het verschil is namelijk niet zo groot. De voordelen van kopen? Die lees je hier!

Een huis kopen is goedkoper op lange termijn

Een huis huren lijkt misschien goedkoper, maar op lange termijn is dat niet het geval. De maandlasten zijn in het begin wat hoger wanneer je een woning koopt, maar aangezien huren elk jaar duurder wordt, is kopen een pak interessanter. Zeker wanneer je lang op dezelfde plaats wil wonen. Daarnaast krijgen kopers een belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek. Soms kun je zelfs genieten van premies of financiële steun. Zo wordt die investering in je huis nog een pak interessanter.

Een eigen huis is bezit

Wie huurt krijgt het wel vaak te horen: ‘dus eigenlijk betaal je de lening van de huisbaas af?’ Klopt… Een gekochte woning is jouw eigen bezit, waardoor je een vermogen opbouwt. De kans is dan ook groot dat je woning in de toekomst meer waard zal zijn. Bekijk een eigen woning dus als een soort van vastgoedbelegging of als een grote spaarpot die jou of je nakomelingen financiële zekerheid biedt.

Je eigen huisbaas

Een groot voordeel aan kopen, is het feit dat de woning van jou is. Dit wil zeggen dat je ermee doet wat je zelf wil. Je kunt verbouwen, bijbouwen, en alles doen wat volgens de bouwvoorschriften van de stad is toegelaten. Let wel op de eventuele vergunningen die je daarvoor moet aanvragen. Wanneer je een eigen huis koopt, ben je dus je eigen huisbaas. Een extra voordeel is dat verbouwingen vaak extra waarde geven aan je huis. En vooral… een eigen huis is ‘welkom thuis‘.

Een huis huren of kopen blijft een moeilijke keuze en er zijn aan beide opties voor- en nadelen verbonden. Denk er dus goed over na en volg vooral ook een beetje je eigen gevoel, zodat je een keuze maakt waar je zelf volledig achter staat.

Wil je meer info over het aankopen van een woning? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. info@patrimmonium.be

Bron: zimmo