6 tips om met je partner een huis te vinden

Wat voor het ene stel een eitje is, is voor het andere stel de grootste uitdaging binnen hun relatie. Het ene paar botst meteen op hun droompand, doen een bod en leven nog lang en gelukkig. Voor alle anderen is het een beetje ingewikkelder. Afhankelijk van de verschillende verwachtingen, kan je al eens op frustraties botsen.

Op huizenjacht gaan als koppel kan leuk en vermoeiend zijn – vaak tegelijkertijd. Een goede voorbereiding op het samen kopen van een huis, verkleint de kans op hindernissen onderweg.

1. Huren of kopen?

Een eerste belangrijke beslissing die jullie samen moeten maken, gaan we huren of kopen? Beide hebben voor- en nadelen. Kopen maakt je eigenaar van een pand, al moet je er wel een lening voor aangaan. Huren geeft je nog wat meer speling, al betaal je wel voor iets dat niet van jou wordt. Er is geen fout of juist in dit geval, het belangrijkste is dat jullie het erover eens zijn. Dit is bijvoorbeeld waarom je beter koopt dan huurt. Maar omgekeerd geldt ook: waarom je beter huurt dan koopt.

2. Bepaal je budget

Ook al praten de meeste niet graag over hun financiën, wanneer je beslist om samen te gaan wonen zal je dit onderwerp niet langer uit de weg kunnen gaan. Enkel zo kan je je mogelijkheden ontdekken en samen kijken hoeveel jullie kunnen én willen besteden. Leef je op verschillende niveau’s, dan is het altijd goed om elkaar in het midden ergens tegen te komen. Vergeet wel niet dat na het kopen van een huis, je jaarlijks ook nog deze kosten hebt.

3. Leg de locatie vast

Idealiter pinnen jullie dezelfde steden of gemeenten aan op de kaart. In vele gevallen, zeker wanneer je uit een andere regio komt, is locatie vaak een struikelblok. Zaken die je kunnen helpen om de juiste beslissing te maken: woon-werkverkeer, de nabijheid van scholen, veiligheid, … Mogelijks moet elk wat water bij de wijn doen om op dé geschikte locatie uit te komen.

4. Lijst wensen én dealbreakers op

De ene heeft het liefst een instapklare woning, de ander zweert bij een woning van nul te verbouwen. Ook daar kan je elkaar in tegemoet komen. Zolang jullie beide weten waar jullie aan beginnen en goede afspraken maken, zal jullie zoektocht een stuk gemakkelijker gaan.

5. Ga altijd samen op bezichtiging

Leg je agenda’s samen en plan de bezichtigingen samen in! Niets zo vervelend als thuiskomen van een bezichtiging en laaiend enthousiast zijn, waarbij de andere niet weet over wat je het hebt. Bovendien moet je er soms snel bij zijn, nog een tweede bezichtiging inplannen om nadien het nog even te laten bezinken, kan al te laat zijn.

6. Relativeer

Smaken verschillen. Hoe graag je elkaar ook ziet, wat jij een mooie badkamertegel vindt, kan de andere afschuwelijk vinden. Dit hoeven alleszins geen al te grote problemen vormen tijdens je zoektocht. Met enkele tips om je interieurstijlen te combineren, hebben jullie het binnen de kortste keren gezellig samen in jullie nieuwe woonst!

Bron: zimmo