Moet je een leegstaande woning verwarmen in de winter? Waar moet je op letten bij een leegstaande woning? Met deze tips én verplichtingen hoef je je geen zorgen te maken over je leegstaand huis in de winter.
Mag de verwarming helemaal uit in de winter?
Een leegstaande woning verwarmen, het klinkt bijzonder tegenstrijdig. Zeker in tijden van hoge energieprijzen. Maar toch is het een goed idee om de verwarming in een leegstaande woning niet helemaal uit te zetten. In koude woningen ontstaat namelijk makkelijker condens en dat brengt vochtproblemen met zich mee.
Bij een normale kamertemperatuur, treedt er geen condens op. Maar wanneer de temperatuur in de woning daalt, zal bijgevolg de relatieve luchtvochtigheidsgraad stijgen en hangt er meer waterdamp in de lucht. Zo zit luchtvochtigheid nu eenmaal in elkaar. Bovendien zullen ook de muren kouder worden. De damp in de lucht zal bijgevolg neerslaan op die koude muren. Er parelen druppeltjes water op de muren die na verloop van tijd vochtplekken vormen.
De grenswaarde om condens te voorkomen ligt op 16 graden. Het is daarom raadzaam om de verwarming in leegstaande woningen in te stellen op 16 graden. Zo voorkom je onaangename (en dure) verrassingen eenmaal de winter voorbij is. Om een hoge energiefactuur te vermijden kan je er ook voor kiezen om de verwarming slechts af en toe aan te zetten.
Vocht en schimmels in leegstaande woning
Belangrijk om te weten is dat je met die verwarming niet alleen vochtproblemen, maar ook schimmels voorkomt. Condens en schimmelvorming gaan hand in hand. En net als vocht, ben je ook schimmels liever kwijt dan rijk.
Schimmels groeien makkelijk op vochtige plekken. Denk bijvoorbeeld aan schimmel in slecht verluchte badkamers. Die schimmels kunnen tot diep in het bouwmateriaal doordringen. Hoe langer je ermee wacht om ze te verdrijven, hoe moeilijker ze weg te krijgen zijn.
Die schimmels kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Schimmels planten zich voort met zogenaamde sporen, kleine, giftige stofdeeltjes die rond dwarrelen in de lucht. Wanneer je die sporen inademt, ondervind je gezondheidsklachten. Een extra reden om een leegstaande woning in de winter af en toe te verwarmen. Zo hou je de schimmels buiten.
Verlucht leegstaande woningen in de winter
Die condens kan je ook voorkomen door de woning te verluchten. De vochtige lucht in de leegstaande woning wordt dan vervangen door droge, verse buitenlucht. De relatieve luchtvochtigheid daalt op die manier. En geen waterdamp in de lucht betekent ook geen vochtproblemen.
Naast de woning af en toe te verwarmen tot boven de 16 graden, moet je de woning dus ook frequent verluchten. Op die manier zal zich geen condens vormen en blijft je woning in topvorm verkeren.
Belangrijk: is de leegstaande woning slecht geïsoleerd? Dan zal de temperatuur er veel sneller zakken, ook onder de 16 graden. Het is in die woningen extra belangrijk om de verwarming regelmatig aan te zetten.
Ben je verplicht om een energieleverancier te hebben voor een leegstaande woning?
Wil je, ondanks het risico op condensvorming, de leegstaande woning toch niet verwarmen? Dat wil niet zeggen dat je geen energiecontract moet afsluiten.
Je bent in Vlaanderen verplicht om een energieleverancier te hebben voor een leegstaande woning. In dat geval moet je een leegstandscontract afsluiten. Aangezien de woning leeg staat en er dus geen (of amper) energie verbruikt zal worden, zijn die energiecontracten voordelig.
Werd de leegstaande woning verhuurd? Dan is het belangrijk om overnamedocumenten in te vullen, samen met de vorige huurder. Zo wordt duidelijk vastgesteld wanneer de woning leeg kwam te staan en zijn er geen betwistingen mogelijk. De vorige huurder betaalt de energie die hij verbruikt heeft, terwijl de eigenaar van het pand instaat voor de energie die verbruikt wordt tijdens de periode van leegstand.
3 tips voor je leegstaande woning
Eerst en vooral is het belangrijk om leegstaande woningen goed te beveiligen. Zo voorkom je dat krakers je woning betrekken. Dat gebeurt vaker in de winter, omdat mensen op zoek gaan naar een warme plek om te overnachten. Een camerasysteem kan problemen voorkomen.
Nog een belangrijke tip: sluit de leidingen af in een leegstaande woning in de winter. Zo voorkom je dat het water bevriest, bijgevolg uitzet en lekkages veroorzaakt.
Tot slot: blijf de woning ook onderhouden. Leegstaande woningen krijgen bijvoorbeeld meestal nog post. Ga de brievenbus regelmatig leegmaken om te voorkomen dat je woning er onbewoond uitziet. Zo voorkom je eveneens krakers of andere ongewenste bezoekers. Verwijder ook zeker bladeren uit de dakgoot. Die kunnen de leidingen opstoppen. Het water kan dan niet meer weg en zal ’s winters bevriezen, met scheuren in de leidingen tot gevolg.
Bron: Dewaele, Vreg en Zimmo