Vastgoedmakelaars hebben geen al te beste reputatie: twee derde van de Belgen zou geen vertrouwen in hen hebben. Dat blijkt uit de resultaten van de Real Estate Trust Barometer. Maar hoe komt het dat zoveel mensen zo wantrouwig zijn? En wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een vastgoedmakelaar? Wij vroegen het aan vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt.

Waarom zo weinig vertrouwen?
Negatieve mond-tot-mondreclame
“De (ver)koop van een woning is meestal een van de grootste aan- of verkopen van je leven. Als er dan iets fout loopt, kan dat een drama zijn. En dat wordt rondverteld natuurlijk”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “En dat terwijl meer dan 90% van de transacties wél correct verloopt.”
Zondebok
Daarnaast zijn vastgoedmakelaars vaak een zondebok. “Het gebeurt regelmatig dat mensen nét naast een pand grijpen dat ze zo graag wilden hebben. Dan is dat natuurlijk een grote teleurstelling, en gebruiken ze de vastgoedmakelaar dikwijls als zondebok.”
Niet volgens het boekje
“Maar toegegeven, er zijn helaas ook vastgoedmakelaars die hun job niet volgens het boekje doen. Dan beheren ze bijvoorbeeld het dossier niet goed, geven ze de foute informatie door, en loopt het mis. Door zulke personen krijgen (ver)kopers een verkeerd beeld over de vastgoedmakelaars die wél correct en transparant handelen.”
Wat is de meerwaarde van een vastgoedmakelaar?
1. Hij zorgt voor een correcte waardebepaling
“Veel mensen onderschatten het belang van een correcte prijssetting voor hun woning”, zegt Vansweevelt. “Ze denken vaak dat ze weten hoeveel hun woning waard is, maar dat is meestal een emotionele benadering van de prijs. Ze hebben lief en leed gedeeld in hun woning, en hebben er waarschijnlijk veel geld ingestoken. Maar je moet natuurlijk het totaalplaatje bekijken.”
Een vastgoedmakelaar redeneert rationeel. Hij kent de prijs, de markt en de regio, en dat laatste valt niet te onderschatten. “Twee vergelijkbare huizen kunnen een groot prijsverschil hebben, zelfs al liggen ze maar een halve kilometer uit elkaar.”

2. Hij neemt je de administratieve rompslomp uit handen
“Wij regelen de hele papierwinkel. We gaan naar de notaris, zorgen voor het bodemattest, regelen het EPC, de elektriciteitskeuring, vragen bouwplannen op bij de gemeente, … Want je kan wel zeggen dat je huis 200 m² groot is, maar is dat effectief zo? Wij checken dat, en zorgen ervoor dat de koper achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De complexiteit van de dossiers neemt trouwens almaar toe. Straks is er ook nog het asbestattest en de woonpas waarop we moeten letten.”
De vastgoedmakelaar zorgt ook dat de compromis tot in de puntjes correct is. “We vermelden er alles in op een transparante manier, en maken concrete afspraken. Blijft de kachel in de woning of gaat hij mee met de verkopers? Mogen de gordijnen blijven hangen? Goede afspraken rond roerende zaken zijn nodig, zodat er achteraf geen discussie mogelijk is. Die correcte handelswijze is voor de twee partijen echt wel een toegevoegde waarde.”
3. Hij presenteert de woning op een aantrekkelijke manier
Professionele foto’s
Een vastgoedmakelaar plaatst je woning op een aantrekkelijke manier in de markt. “De foto’s worden meestal gemaakt door professionele fotografen, en soms gebruiken we drones om beelden te maken”, zegt Vansweevelt. “Die foto’s gebruiken we dan op de website, in de lokale krantjes en in de brochure van elke woning. Een brochure van je eigen woning is natuurlijk fijn voor de eigenaars, maar ook zeer handig voor kandidaat-kopers: alle belangrijke informatie staat verzameld in één document.”
Sociale media
Tegenwoordig speelt een groot deel van de vastgoedwereld zich online af. “We plaatsen elke woning dan ook op onze website, waarop we duizenden bezoekers per dag hebben. Maar ook sociale media worden steeds belangrijker. Daarom publiceren we elke woning op Facebook. Mensen taggen hun vrienden in onze berichten, en daardoor neemt het aantal kandidaat-kopers serieus toe. Doordat vastgoedmakelaars online vaak een groot netwerk hebben, zien veel meer mensen de woningen die te koop staan: gemiddeld wel 25.000 views per woning. Zo’n dingen kan je als particulier moeilijk realiseren.”
Interieur make-over
“Het gebeurt soms ook dat we een woning een gedeeltelijke make-over geven. Is de woonkamer echt lelijk? Dan frissen we die bijvoorbeeld op met een likje verf op de muren of enkele mooie meubels. Zo krijgen kandidaat-kopers een beter beeld van wat er van die woning te maken valt.”
4. Hij speelt voor bemiddelaar
Kies je voor een vastgoedmakelaar? Dan onderhandelen de kandidaat-kopers met hem, en niet rechtstreeks met de verkoper. En dat is een goede zaak volgens Vansweevelt. “Wij zorgen ervoor dat die communicatie aangenaam en correct verloopt. Soms zijn er veel kandidaten die op hetzelfde moment interesse hebben in een woning. Als je dat niet goed kan beheren, ontstaat er chaos. Maar die kandidaat-kopers zijn natuurlijk wel met de koop van hun leven bezig, dus transparantie en een correcte communicatie is noodzakelijk, en daar biedt een professional toch echt wel een meerwaarde.”
“Het bieden van de koper en het tegenbieden van de verkoper kan er soms emotioneel en passioneel aan toe gaan. Het is een hectisch spel. Wij zorgen ervoor dat dat allemaal op een aangename manier verloopt, zodat er zeker geen conflicten ontstaan. En voor de verkoper bieden wij alleen maar voordelen, want soms levert de verkoop door ons nog meer op dan verwacht.”
En de prijs?
De commissie voor de vastgoedmakelaar bedraagt gemiddeld 3% van de verkoopprijs van een woning. “Door die commissie denken mensen vaak dat vastgoedmakelaars snel en makkelijk geld verdienen. Maar ze weten meestal niet wat er allemaal bij komt kijken”, hekelt Vansweevelt. “Soms hebben we geluk en is een woning binnen de week verkocht. Maar soms duurt het wel maanden, of geraakt de woning zelfs niet verkocht. Dan werken we volgens het ‘no cure, no pay’-principe, en verdienen we niets. Ook al hebben we er veel geld én energie ingestoken.”
Goede indruk
Tot slot wijst Vansweevelt nog op de goede indruk die je als verkoper maakt wanneer je kiest voor een vastgoedmakelaar. “Het feit dat de verkoper bereid is om een vastgoedmakelaar in dienst te nemen, zegt iets over die eigenaar. Dat hij zich laat bijstaan, toont aan dat hij er niet voor terugdeinst de kritische blik van een professional toe te laten. En dat is meteen ook een garantie voor de koper: daardoor weet hij dat er geen verborgen gebreken zijn.” Auteur: David Panis