Het is een huizenhoog cliché maar als je verhuist, ben je áltijd meer tijd kwijt dan je vooraf had gedacht. Een vrije dag (of twee) is sowieso meer dan welkom. Maar heb je daar wel recht op? Of moet je een kostbare vakantiedag opofferen?

Er zijn zo van die momenten in je leven waarvoor je vanzelfsprekend een dag (of meer) betaald verlof kunt krijgen. Denk maar aan een huwelijk, een overlijden in je familie, een plechtige communie of de geboorte van een kind. ‘Klein verlet’ heet dat dan. Maar een verhuizing? Dat ga je helaas niet terugvinden in het lijstje.

Toch kan het zijn dat het paritair comité (overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers) waaronder je werkgever valt wat vrijgeviger is. Stel dat je kind, je (schoon)vader of je (schoon)moeder overlijdt, dan heb je normaal gezien recht op drie dagen klein verlet die je mag opnemen vanaf de dag van het overlijden tot op de dag van de begrafenis. Er zijn zelfs paritaire comités die de verlofdagen hebben opgetrokken tot vier.

Doe de check

Niet alleen de duur van de afwezigheid kan verlengd worden, maar het paritair comité kan evenzeer nieuwe motieven introduceren. En een verhuizing kan daar één van zijn. Check dus zeker je arbeidsovereenkomst of je arbeidsreglement. Of neem een kijkje op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Verlof.

Hoor je bij de gelukkigen? Fijn! Maar wie niet kan rekenen op een verlofdag voor de verhuizing, zal waarschijnlijk minder blij zijn. Het enige wat je dan nog kunt doen is een vakantiedag opofferen of vragen aan je baas of je verlof zonder wedde mag nemen.

Het perfecte excuus

In het slechtste geval, als je absoluut géén verlof krijgt van je baas, kun je nog altijd een beroep doen op een verhuisfirma. Er zijn er zelfs die elke doos zorgvuldig inpakken en je meubels netjes uit elkaar draaien. Toegegeven: het zal je meer kosten dan wanneer je alles zelf zou doen, maar als je een hekel hebt aan verhuizen heb je wel het perfecte excuus.

Geef je liever niet te veel geld uit hieraan? Zo hou je je verhuis goedkoop!

Bron: FOD Werkgelegenheid en Vlaanderen.be
Auteur: EM : bron Zimmo