Begin juni werd in de commissie Energie een voorstel van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD goedgekeurd waarin elektrische warmtepompen al vanaf 2025 verplicht zullen worden bij nieuwbouw. Dat is een jaar vroeger dan in het klimaatakkoord van 2021 werd beslist. Dat betekent ook dat het verbod op een aardgasaansluiting bij nieuwbouw een jaar vroeger ingaat.
In het klimaatakkoord van november 2021 besliste de Vlaamse regering om onze woningen minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, zoals stookolie en aardgas. Zo geldt er bijvoorbeeld sinds dit jaar een verbod op het plaatsen van een nieuwe stookolieketel wanneer je de woning kan aansluiten op het aardgasnet. En zouden er vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer toegelaten mogen worden bij nieuwbouw. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat we meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken.
1 jaar vervroegd
Maar omwille van de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen, wakkerde de discussie over de afhankelijkheid van aardgas opnieuw aan. Vlaanderen wil aardgas nu sneller uitfaseren. Daarom gaven de meerderheidspartijen vorige week toestemming in de commissie Energie om fossiele brandstoffen sneller af te bouwen. Concreet wordt het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw met een jaar vervroegd van 2026 naar 2025.
Geen overgangsfase meer
In het klimaatakkoord werd ook een overgangsfase voorzien met hybride warmtepompen. Vanaf 2023 is een (hybride) warmtepomp verplicht bij nieuwbouw. Een hybride warmtepomp werkt zowel op elektriciteit als op gas en werd daarom voorgesteld als een overgangsoplossing tussen een gascondensatieketel en een volledig elektrische warmtepomp. Maar ook die overgangsfase wordt nu geschrapt. Het goedgekeurde voorstel maakt van elektrische warmtepompen de norm bij nieuwbouw vanaf 2025.
“Verstrenging goed voorbereiden”
Het nieuwe voorstel wordt goed onthaald. “Die beslissing ligt in de lijn van de fossielvrije nieuwbouw die vandaag al wordt gerealiseerd”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). “Wel is de verstrenging een ingrijpende shift die gedegen voorbereiding vergt om de bijkomende productie- en distributiecapaciteit tijdig en optimaal te voorzien.” Ook bij Bouwunie reageren ze positief. “Het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw is een logische keuze op weg naar een volledige defossilisering”, reageert Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. Al vrezen ze wel voor leverproblemen en langere wachttijden voor warmtepompen.
bron: Livios