De fossiele brandstoffen raken stilaan uitgeput. Dat is intussen alom bekend. Hernieuwbare energie en alternatieve verwarmingsoplossingen zijn daarom een absolute must. Waterstof komt bijvoorbeeld vaker en vaker in the picture. Hoe je je woning precies kunt verwarmen op basis van waterstof achterhaal je in dit artikel.
Ook al zijn er erg zuinige aardgas- en stookolieketels, je stoot hiermee nog altijd flink wat CO2 uit. Een goed alternatief waarbij je je ecologische voetafdruk een stuk kleiner houdt is waterstof. Bij de verbranding van waterstof komt immers helemaal geen CO2 vrij.
Wat is waterstof?
Waterstof of kortweg H2 is het meest voorkomende element op onze planeet. Of zelfs in het universum. Op aarde vind je het niet in geïsoleerde vorm omdat het zich altijd direct aan andere moleculen bindt. Om waterstof te maken is elektrolyse erg populair. Bij deze methode voer je elektriciteit door water. Het resultaat: waterstof (H2) en zuurstof (O2). Het spreekt voor zich dat waterstof dus één van de toekomstige energiedragers is.
Weetje: een groot deel van de raketlanceringen worden aangedreven door waterstof.
Hoe kun je daarmee verwarmen?
Dit jaar heeft Remeha als allereerste verwarmingsfabrikant een prototype van een waterstofketel gepresenteerd. Hiermee kun je in de toekomst je woning op een efficiënte, duurzame en economische manier verwarmen. Er loopt een proefproject in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Een volledig appartementencomplex wordt er verwarmd op hoogrendementsketels op waterstof. Na het pilootproject in Nederland volgt ook nog een grootschalige praktijkproef in Engeland met maar liefst 400 cv-ketels op waterstof.

Voor- en nadelen?
Alles heeft zowel voor- als nadelen. Waterstof ook. De sterke eigenschappen van waterstof wegen wel door want:
- Het is prima op te slaan.
- Waterstof kan worden geproduceerd uit duurzame energie.
- Het enige restproduct van een cv-ketel op waterstof is water.
- Waterstof is goed te transporteren.
- Het is niet nieuw. Vandaag wordt het al veel toegepast in de industrie, maar het werd in de jaren ‘50 ook al volop gebruikt in stadsgas.
Het is dus veelbelovend, maar we kunnen niet snel massaal overstappen op waterstof. Er zijn immers nog enkele aandachtspunten:
- Het productievolume moet drastisch toenemen.
- Het huidige gasnetwerk heeft aanpassingen nodig om waterstof te transporteren.
- De traditionele cv-ketel is niet geschikt om waterstof te verbranden.

Waarom is een waterstofketel zo interessant?
Hernieuwbare energie uit zon of wind biedt heel veel voordelen, maar het grootste nadeel is dat de opbrengst wisselend is. In de winter is er te weinig zon, in de zomer is er vaak te weinig wind. Om de opgewekte energie op te slaan, heb je dus ook nog eens een batterij nodig. Die loopt bovendien langzaam leeg, waardoor er opgewekte energie verloren gaat. Een waterstofketel die water omzet in waterstof biedt een stabiel rendement. Dag in, dag uit. Bovendien is deze technologie perfect om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Nog een ander voordeel is dat waterstof erg eenvoudig te transporteren is. Mits een kleine aanpassing kun je de bestaande aardgasinfrastructuur perfect gebruiken.
Onbekend is onbemind?
Waterstofketels zijn relatief nieuw. Er wordt door verschillende fabrikanten nog volop ontwikkeld en getest. Volgens Remeha is een waterstofketel – al dan niet in combinatie met een hybride warmtepomp – een prima oplossing voor bestaande woningen.
Een kleine kanttekening: waterstof is natuurlijk niet de ultieme oplossing, maar lijkt wel al een stuk van het vraagstuk voor de energietransitie op te lossen. Het biedt nu eenmaal veel mogelijkheden. Bovendien wordt er vandaag erg veel onderzoek gevoerd waardoor het aantal toepassingen wellicht nog fors zal toenemen.

Prijskaartje?
De waterstofketel is nog niet commercieel beschikbaar. Ook het prijskaartje van het uiteindelijke product is dus nog niet gekend. Wordt vervolgd.
Auteur: EM