Wanneer we spreken van een toren, denken de meeste mensen aan een grandioos gebouw in de stijl van een paleistoren, een kerktoren, vuurtoren, misschien zelfs een wolkenkrabber. Deze man vond het torenidee wel iets hebben en ging voor een iets atypischere variant.

Een toren is vaak het kersje op de taart voor een architect. Er kruipt dan ook tijd in het ontwikkelen van de bouwplannen. Kan de structuur van het gebouw het gewicht van een toren aan? Is de toren stevig genoeg om de weerselementen te weerstaan? Hoe hoger, hoe meer voorbereiding en hoe meer expertise je nodig hebt van een architect, zou je denken. Advocaat Phillip Weidner dacht hier anders over.

Constructie

15 jaar geleden begon Weidner aan het bouwen van een hut. Simpel genoeg, dacht hij. Maar de visie van de Tiny House Movement was niet besteed aan de ambitieuze advocaat (hij noemt zichzelf ‘een gefrustreerde architect’) en hij hield het dus niet bij die hut. Zijn bouwwoede was niet te temmen en hij begon verdiepingen (of kleine hutjes) op elkaar te stapelen. Het eerste bouwwerk was geslaagd, dus een tweede en derde zou ook wel lukken, toch?

Goose Creek Tower

Ondertussen bouwde hij een 56 meter hoge toren, bestaande uit zo’n zevental hutjes. Een toch wel merkwaardige constructie in het desolate Talkeetna, Alaska, of eender waar eigenlijk. Onmogelijk om onbekend te blijven in zo’n opvallend bouwwerk. Lokaal staat de toren dan ook gekend als The Goose Creek Tower.

“Een gedicht aan de hemel”

Weidner dicht zijn originele toren verder nog heel wat voordelen toe. De advocaat woont namelijk niet alleen ruimer in een unieke woning die volledig aan zijn grillen beantwoordt, op 56 meter hoogte kan hij gemakkelijk zo’n 450 kilometer ver kijken. Een schitterend zicht gegarandeerd dus midden in de wildernis van Alaska en met een zitje op de eerste rij als het beruchte Noorderlicht de hemel oplicht. Hij krijgt naast een hoop bouwplezier er een prachtig schouwspel bovenop. Hij ziet zijn toren graag als een gedicht aan de hemel (‘a poem to the sky’).

Wie denkt dat de toren er meer dan klaar uitziet, ziet het toch verkeerd. Weidner denkt nog niet aan stoppen met bouwen. Vooral aan de binnenkant heeft hij nog veel werk om zijn droomhuis bewoonbaar te maken. Hij hoopt vooral ook om andere mensen te inspireren om aan hun droom te beginnen timmeren.

Zin om deze excentrieke advocaat/architect te ontmoeten en zijn drijfveren te ontdekken? Bekijk vooral de video.

Bekijk hieronder nog meer foto’s van dit bizarre torenhuis …

bron: zimmo