Stel je voor: je bent op zoek naar een woning en wikt en weegt elke optie tot in het oneindige. En plots stuit je dan toch op de perfecte buurt, met een schooltje vlakbij, de supermarkt een beetje verder en een bereikbaarheid die je nog nooit ervaren hebt. En toch zit er iets in de weg. De gedroomde woning blijkt te klein. Zoek je dan met de staart tussen de benen naar een nieuwe woning, bouw je een extra stuk aan de woning of verbouw je de woning zodat het tóch lukt? Dit gezin is er met verve in geslaagd en maakte van twee woningen zelfs ééntje!

Twee huisjes in één

Het verhaal begint in Londen, waar je over het algemeen op zoek moet gaan naar een piepkleine studio met een beperkt budget. En zelfs dan moet je geluk hebben, want de prijzen swingen er de pan uit. Toch vond een gezin een rijhuis dat prima voor hun gezin was. Ware het niet dat hun beeld helemaal anders werd toen ze door de voordeur wandelden. De woning was namelijk opgedeeld in twee kleine maisonnettes, zeg maar twee aparte woningen met alle voorzieningen gelegen op meerdere verdiepingen, maar wel in dezelfde woning. Niet echt praktisch voor een gezin dus. En toch…

Breken en ruimen

Toch gingen ze de uitdaging aan. De twee huisjes moesten één gezinswoning worden. Fluitje van een cent, dachten ze bij architectenbureau De Rosee Sa. De maisonnettes werden volledig uitgebroken om zo één grote woning te vormen. Zo ontstond er een indeling die enigszins gebruikelijk was, met een woonkamer en keuken op de gelijkvloers en slaapkamers op de bovenste verdiepingen.

Opbouwen

Nadat er uiteraard muren worden uitgebroken, is het eveneens tijd om verschillende dingen op te bouwen. Zo werd er een hele muur vernieuwd die moest zorgen voor een vlotte doorgang naar de tuin. Vermits de woonkamer daar moest worden ingericht, was het belangrijk dat er rekening moest worden gehouden met een gigantisch raam. Vermits ze met een rijhuis zaten, was natuurlijk daglicht -waar het ook maar kon- een absolute must.

Wat een resultaat!

Het mag er zeker zijn! De twee woningen zijn haast onherkenbaar en het nieuwe huis straalt alles uit wat het niet was. De kleine ruimtes die een maisonnette typeren hebben plaatsgemaakt voor ontzettend veel ruimte, licht en gezelligheid. Een keuken met keukeneiland in verschillende niveaus en een woonkamer waar je met het hele gezin geniet van elkaar en zicht hebt op de tuin. Kortom genieten.

Bron & foto’s: De Rosee Sa