Ingerichte woningen verkopen doorgaans een pak sneller dan hun lege tegenhangers. Staat je lege woning al maanden te verkommeren? Is er nog steeds geen nieuwe bewoner die een klik voelt met je pand? Dit zou weleens de reden kunnen zijn:

1. Een huis is niet altijd een thuis.

Het oog wil ook wat. Want hoewel jouw woning barst van het potentieel is dat voor een koper erg moeilijk in te schatten op basis van die kale muren. En hoe rationeel we ook proberen zijn, vaak kopen we toch vooral met het hart. En het is nu eenmaal een pak moeilijker om verliefd te worden op een lege ruimte dan op een warm ingerichte plek.

Je moet mensen het gevoel geven dat ze thuiskomen wanneer ze de deur van je woning opentrekken. Al maak je het er lekker warm, steek je alle lichten aan en zorg je voor een lekker geurtje in huis, je woning zal nooit uitnodigend en aanlokkelijk zijn als er verder niks in staat. Zonder meubels kan je potentiële kopers niet laten proeven van hoe jouw huis een thuis zou kunnen worden.

2. Gebreken springen meer in het oog.

Natuurlijk hebben we het hier niet over ernstige of structurele gebreken. Die deel je uiteraard eerlijk mee aan je kandidaat-kopers wanneer ze interesse tonen in je pand. We hebben het over die kleine minpuntjes die in een lege ruimte extra in de verf worden gezet. Denk maar aan kleine oneffenheden of krassen in de muur, losse randjes van behangpapier of donkere afdrukken waar ooit nog prachtige schilderijen hingen.

Hoewel notarissen er doorgaans voor kiezen om panden ongemeubeld te verkopen – ze geven immers geen rondleidingen en laten kandidaat-kopers alleen ter plaatse gaan – vinden ook zij dat je op deze manier wel erg veel van de sfeer en de waarde van het pand verliest. 

3. Ruimtes lijken kleiner.

Onze ogen durven ons al eens te bedotten. Zo lijken lege ruimtes een pak kleiner dan ze eigenlijk zijn omdat we geen herkenbaar referentiepunt hebben om op terug te vallen. Een ingerichte woning geeft kandidaat-kopers een beter beeld wanneer het ruimtelijk inzicht tekortschiet, en helpt hen om in te schatten of hun kingsize bed wel in jouw master bedroom past.

Hoe zorg je voor die eerste klik?

Vastgoedmakelaars, vastgoedstylisten, notarissen en projectontwikkelaars zijn het erover eens: een huis sfeervol inrichten is een stiel op zich. Overdaad schaadt en neutraliteit is een gouden leidraad in het inrichten van de woning voor verkoop. Kies voor basisstukken in een neutrale stijl, zodat iedereen zich meteen de nieuwe bewoner van jouw pand waant. Een mooie basisinrichting spreekt namelijk een breder publiek aan en toont het potentieel van je pand zonder te overheersen. Met een klein extraatje zorg je vervolgens voor meer sfeer. Denk maar aan een brandend haardvuur of een vaas met verse bloemen. 

Voor een optimale inrichting kan je beroep doen op een vastgoedstylist. Zij kunnen ervoor kiezen om je woning te meubileren met enkele basisstukken, of ze werken met kartonnen varianten, die erg gemakkelijk te verhuizen zijn. Wordt je woning nog gerenoveerd? Dan kan je met behulp van 3D-tekeningen of zelfs filmpjes in VR toch tonen hoe die lege ruimte een echte thuis kan worden.

bron: zimmo