Wanneer je op zoek gaat naar je woning, heb je een bepaald beeld voor ogen. Na een wel georganiseerde huizenjacht, kom je hopelijk terecht bij je droomwoning. Tijdens een bezoek inspecteer je grondig de woning, maar plots merk je een probleem op: geen bod dus. Komt dat vaak voor en wat zijn de meest gekke redenen die makelaars krijgen? Wij vroegen het aan 4 makelaars.

Er zijn heel wat ongelooflijke redenen waarom kandidaat-kopers afhaken. Deze 9 redenen kwamen verrassend uit de bus bij de 4 makelaars.

#1 De omgeving

De omgeving is één van de belangrijkste punten om na te gaan tijdens de huizenjacht. Stel je voor: je vindt je droomhuis, perfect instapklaar, tot plots de buren thuis komen. “Dat is al eens gebeurd. Een klant kende de buren, waardoor ze er toch niet meer wilden wonen”, zegt Brigitte Van Damme van Kolmont. Daarnaast is ook een te grote afstand tussen thuis en het werk ook een afknapper.

#2 Rommelen

Wie zijn huis te koop of te huur aanbiedt, zorgt er best voor dat de woning instapklaar aangeboden wordt. Een opgeruimde woning en goede foto’s is al een eerste stap. “Smaken verschillen”, klinkt het bij Peter Huenaerts van Immo De Dijle. “Maar vaak haken mensen af bij een rommelige woning. “Inderdaad”, staat Katrien Piens haar concullega bij. “Kamers die te vol staan met meubels, postuurtjes of hobbyartikelen. Of onopgemaakte bedden, rondslingerend wasgoed en torenhoge afwas. Afknapper van formaat!”

#3 Dieren

Heel wat mensen haken sowieso af als de favoriete viervoeter niet mee mag naar een huurwoning. Maar wat hebben onze makelaars nog meegemaakt? “Dit jaar hadden we een kandidaat over de vloer die in haar zoektocht op zoek was naar een woning waar zij een heel verdiep kon spenderen voor haar hond. Met toestellen, slaapvertrek en alles inbegrepen”, vertellen ze bij Immo3000. Bij KP Vastgoed liet iemand de verkoop annuleren omdat de buren een poes hadden en zij er een panische angst voor had.

#4 Relaties

Ook de liefde kan een reden zijn om je droomwoning toch maar niet binnen te halen. Zo haalt Brigitte van Kolmont aan dat er al eens een verkoop niet is doorgegaan omwille van een relatiebreuk tijdens het aankoopproces. Vers in het geheugen, al is het ook zo dat een oude liefde, die in de omgeving woont, eveneens een afknapper is.

#5 Kleur

Een gekke kleur aan de muur is één van de drie dingen waar je als kandidaat-koper echt niet naar moet kijken. En toch is zoiets verkopen geen sinecure, dat weten ze ook bij Immo3000. “Wij hebben enkele jaren geleden een volledig gerenoveerde woning verkocht waarin de peperdure keuken was uitgerust met oranje fronten in hoogglans op de kasten. De zoektocht naar iemand die daar kon door kijken -of waarbij de kleur in de smaak viel- was een hele uitdaging.”

#6 De hobby

Ook de nodige hobbyisten zijn vrij streng tijdens de huizenjacht. Zo wensten enkele klanten bij KP Vastgoed dat er een aparte kamer was voor modelbouwers, verzamelaars van allerhande spullen, of zelfs een enkeling die een atelier gericht wilden hebben op het Noorden.

#7 Financieel

Een van de belangrijkste redenen om af te haken? Het kostenplaatje, zowel bij huren als kopen? “Bij een verhuur speelde vooral het maandelijkse totale kostenplaatje een grote rol”, klinkt het bij Immo De Dijle. Bij Kolmont zagen ze ook vaker een definitieve verkoop de mist in gaan. “Het is opvallend hoe weinig mensen voldoende geïnformeerd zijn over hun financiële opties. Bij afzien van de aankoop van een huis, kennen de kandidaat kopers vaak de (beperkte) mogelijkheden van hun financiële beweeglijkheid niet.” Die mening was ook geval bij Immo3000.

#8 Meubels

Altijd goed om te weten hoe groot je meubels zijn, voor je verhuist. Of altijd je meubels aanschaffen na aankoop van de woning. Dat is wat ze bij Immo3000 na een tijdje onthouden hebben. “Een kandidaat had bij de verkoop van een rijwoning last-minute afgehaakt. Reden: omdat de kast van de oma, die meneer geërfd had, niet in de living paste. Ze kwam een goeie 6 centimeter te kort.”

#9 Het aura

Eén van de meest gekke redenen kwam van bij Katrien Piens Vastgoed. Een verkoop van bepaalde woning ging op een wel erg ongelooflijke reden niet door. “Er was eens een dame wiens aura bij de woning niet aanvoelde”, aldus KP Vastgoed.

Welke reden zou jij nog kunnen bedenken?

Patrimmonium Makelaars kan u helpen met de verkoop van uw eigendom. Onze kennis en expertise kunnen u een zeer groot voordeel opleveren. Contacteer ons gerust vrijblijvend.

Met medewerking van: Immo3000KP VastgoedKolmont en Immo De Dijle.

Bron: zimmo