Woon je in het centrum van de stad? Dan ben je het waarschijnlijk beu om elke avond hopeloos naar een parkeerplaats te zoeken. Je kent het wel, heb je er na een lange zoektocht eindelijk eentje gevonden, moet je nog een half uur naar huis wandelen. Een eigen garage is dan enorm handig. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van een garageplaats?

Dichtbij huis

Koop een garagebox of een autostaanplaats die bij jou in de buurt ligt. Je doet er ook goed aan om te kiezen voor een veilige, overdekte locatie op een goed bereikbare plek. Moest je ooit verhuizen, dan kan je de garage nog altijd gemakkelijk doorverkopen of verhuren aan bijvoorbeeld oudere mensen of mensen die minder goed ter been zijn.

Gemiddelde prijs

Garages in de stad zijn natuurlijk felbegeerd. De prijzen kunnen dan ook hoog oplopen. In Vlaanderen ligt de gemiddelde vraagprijs net onder de 20.000 euro. In Brussel net erboven. In Wallonië bedraagt het maar de helft, zo’n 10.000 euro.

De ligging van een garage is een bepalende factor voor de prijs, net zoals bij woningen. De duurste garages liggen aan de kust. In het mondaine Duinbergen in Knokke kost een gemiddelde garagestaanplaats 80.000 euro en zijn zelfs garageboxen van 100.000 euro geen uitzondering.


Ook in grootsteden is het best prijzig. Wil je een afgesloten garagebox, dan betaal je in Antwerpen, Gent of Brussel tussen de 30.000 en 40.000 euro op een centraal gelegen plaats. Hoe verder je wegtrekt uit het centrum, hoe goedkoper het uiteraard wordt.

Waarborgen

Banken staan niet altijd te springen om een hypotheek te verstrekken voor de aankoop van een garage. Zorg er hier dus voor dat je bijkomende waarborgen geeft.

Notariskosten

Op iedere aankoop van onroerend goed in België moet je registratierechten betalen. Dat betekent dus dat je ook op de aankoopprijs van een garage nog eens notariskosten moet rekenen. Calculeer ook het ereloon van de notaris en de aktekosten in! Op www.notaris.be maak je alvast een berekening op basis van je situatie.

Auteur: PJG