Ben jij klaar om een huis te kopen?

“De ideale leeftijd om een eigen huis te kopen is 31 jaar” wordt soms gezegd. Maar dat is onzin natuurlijk. Het is niet je leeftijd die bepaalt of je al dan niet kan overgaan tot het kopen van vastgoed, maar hoe jij je daarbij voelt. Herken jij jezelf in deze vijf tekenen? Dan ben je klaar om een woning te kopen.

1. Je bent officieel een werkmens

 Je kunt er niet onderuit: voor het kopen van een eigen huis of appartement heb je behoorlijk wat geld nodig. Met een lening kom je al een heel eind, maar om die te krijgen, moet je wel een (stabiel) inkomen hebben. Bij werknemers wordt er gekeken naar het arbeidscontract: loop je het risico binnenkort werkloos te worden door een tijdelijk contract? En bij zelfstandigen letten banken vooral op de zekerheid van het inkomen: zal je in de toekomst kunnen blijven verdienen wat je nu verdient? Elke bank hanteert hierin zijn eigen criteria, dus geef zeker nog niet op als je bij één bankier het deksel op de neus krijgt.

2. Je hebt een plek gevonden waar je je thuis voelt

Een huis koop je meestal om er lang van te genieten, dus is het belangrijk dat je je ook goed voelt op die plek. Weet je heel goed dat je op het platteland wil verblijven? Wil je binnen een straal van twee kilometer van je familie wonen? Of heeft je studentenstad je hart gestolen? Als je weet waar je je thuis voelt, ben je op de goede weg.

3. Je voelt je niet meer goed bij het huren van een woning

Het is niet meer dan normaal dat je in de eerste jaren van je carrière voor een huurwoning opteert. Maar als het elke maand weer aanvoelt alsof je je geld in een bodemloze put gooit, en je daar flink genoeg van hebt, dan wordt het misschien wel eens tijd om te kijken naar je koopmogelijkheden.

4. Je hebt het renovatievirus te pakken

Als je de constante drang hebt om de ruimtes van je huidige huurwoning naar je hand te zetten, je je ogen uitkijkt bij renovatieprojecten van vrienden, en een Pinterest-bord vol huisinspiratie hebt, dan heb je hem te pakken: de eigen-huis-kriebel. Tijd om zelf iets te kopen?

5. Je hebt al een klein budget bijeengesprokkeld

Je kan dan wel een lening aangaan, maar die lening zal niet veel hoger zijn dan de aankoopprijs van de woning die je op het oog hebt. Je geeft immers dat pand als garantie, waardoor de bank je niet meer geld zal willen geven dan wat die garantie zelf waard is. Daarom heb je best ook al een deeltje bijeen gespaard. De algemene regel is dat je de kosten die bij de aankoop van vastgoed komen kijken (notariskosten, registratierechten, …) uit eigen zak moet kunnen betalen.

Bron Zimmo