Een cascowoning is eigenlijk niet meer dan een wind- en waterdichte woning. Concreet betekent dit dat de dragende constructie en de buitenafwerking helemaal in orde zijn (lees: ruwbouw, ramen en dak) maar dat je zelf de rest van de werken op je neemt. Denk maar aan de elektriciteit, de vloeren, het plaatsen van de keuken, de badkamer, …

Voor de handige harry’s onder ons is zo’n cascowoning natuurlijk ideaal, omdat je zelf nog heel wat werk voor de kiezen hebt. Maar de grootste troef is misschien wel de lagere aankoopprijs. Want je betaalt al snel zo’n dertig tot vijfendertig procent minder dan een volledig afgewerkt huis. Ook mooi meegenomen: voor een cascowoning betaal je ook een stuk minder notariskosten, waardoor je nog wat extra bespaart. Dus ook voor de minder handige klussers is zo’n cascowoning zeker het overwegen waard.

Op eigen tempo

Nog een troef: je kunt alles op je eigen tempo en met je eigen budget doen. Wil je de kosten drukken? Dan kies je voor budgetvriendelijke materialen. Wil je liever iets meer geld uitgeven aan kwaliteitsvolle, duurzame materialen? Dan kun je de werken over een langere termijn spreiden waardoor je de kosten op een aangename en comfortabele manier kunt dragen, en je op financieel gebied net iets meer ademruimte hebt.

Geld is natuurlijk niet het enige voordeel. Voor een cascowoning heb je ook geen omgevingsvergunning meer nodig, waardoor je binnenin zoveel mag veranderen als je zelf wilt. Bovendien kun je rechtstreeks een beroep doen op verschillende aannemers, waardoor je niets moet betalen voor de coördinatie van de bouw. En je werkt het huis helemaal af naar je eigen smaak!

Het nadeel? Je bent natuurlijk wel gebonden aan de draagstructuur van het huis, al valt daar indien noodzakelijk ook een mouw aan te passen. Bij een sleutel-op-de-deurproject betaal je al snel duizenden euro’s voor een aanpassing aan het concept. Bij een cascowoning is dat wat minder, maar het kost je natuurlijk wel iéts. Zeker iets om rekening mee te houden.

De ene woning is de andere niet

Let wel: de ene cascowoning is de andere niet. Je moet dus altijd goed beseffen waar je aan begint. Het is niet omdat je in de ene woning enkel de badkamer en de keuken nog moet afwerken, dat dat bij een andere cascowoning ook het geval is. Meestal moet je rekening houden met de afwerking van:

  • de aansluiting van meters en nutsvoorzieningen,
  • de elektriciteit,
  • de verwarming,
  • de chapewerken,
  • de pleisterwerken,
  • de vloer,
  • de binnendeuren,
  • de keuken en het sanitair en
  • de schilderwerken.

Maar er zijn evengoed cascowoningen waar er nog meer moet gebeuren. De riolering in orde brengen, het huis isoleren, de trap voorzien, … Het is dus belangrijk om de woning die je wilt, heel goed te bekijken voor je beslist om effectief te kopen. Want het mag dan goedkoper zijn dan een afgewerkte woning, je hebt nog altijd een fiks budget nodig om het hele huis af te werken.

Auteur: EM

Bron: zimmo