Nieuws

Wat te doen met je zonnepanelen tijdens de winter?

zonnepanelen onderhouden

Hoe onderhoud je je zonnepanelen in de winter?

Stof, afgevallen bladeren, vogeluitwerpselen, mos, … Je zonnepanelen krijgen heel wat te verduren. Zeker in de winter als het sneeuwt: sneeuw is nefast voor een goede werking en verlaagt ook het rendement van je panelen. Daarom is het belangrijk om je installatie een à twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. We geven je enkele tips.

Wist je dat zonnepanelen ook perfect in de winter werken, ondanks het koude weer? Zonnepaneelinstallaties hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, maar zonlicht. Ook al is het zonlicht vaak zwak tijdens de wintermaanden, je zonnepanelen produceren toch stroom in deze periode. Zelfs in België, met een gemiddeld aantal zonuren van 1.500 uur per jaar.

Rendabiliteit zonnepanelen

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen het meeste opbrengen in de zomer. Maar niets is minder waar. Hoge zomerse temperaturen (boven 30 °C) verminderen het rendement van zonnepaneelinstallaties. Uit cijfers van Engie blijkt dat zonnepanelen het meeste stroom produceren in de lente: in de lente van 2020 produceerde een installatie gemiddeld 20,5 kWh per dag, ofwel 169% in vergelijking met een gemiddelde jaarlijkse dagopbrengst van 12,1 kWh.

In de herfst en in de winter van 2019 was de productie drie tot vier keer lager met respectievelijk 5,8 kWh/dag in de herfst en 5,2 kWh per dag in de winter. Dit komt niet alleen omdat het doorgaans meer bewolkt is in deze periode van het jaar, maar ook omdat de dagen korten.

Onderhoud zonnepanelen in de winter

Je zonnepanelen werken dus het hele jaar door. Zelfs in de winter vangen ze nog veel licht op dat ze omzetten in elektriciteit. Op voorwaarde natuurlijk dat je de panelen goed onderhoudt. Hier zijn enkele tips:

  • Controleer je zonnepanelen regelmatig: In de herfst vallen bladeren en stof op je panelen. Ook sterke windstoten of hagelbuien kunnen je installatie beschadigen. Daarom is het belangrijk om je panelen regelmatig te controleren. Ontdek je een probleem? Neem dan meteen contact op met je installateur.
  • Verwijder sneeuw: Ook sneeuw kan het rendement van je panelen beïnvloeden. Een dun laagje sneeuw smelt vanzelf, maar een dikke laag kan de elektriciteitsproductie stilleggen. Daarom verwijder je deze best. Gebruik hiervoor zeker geen harde borstel, sneeuwschop, antivriesmiddel of zout, want deze middelen kunnen je panelen beschadigen. Je zou een ijskrabber kunnen gebruiken, maar een aftrekker is veiliger.
  • Pas de hellingshoek van je panelen aan: De ideale hellingshoek voor je panelen ligt tussen de 30° en 35°. Maar in de winter is 40° of 45° beter. Zo blijven je panelen makkelijker sneeuwvrij, want de sneeuw glijdt er vanzelf af. Daarnaast vangen je zonnepanelen zo ook makkelijker zonlicht op, aangezien de zon in deze periode van het jaar lager staat.

Related posts