Overgewaaid uit Amerika en nu in opmars bij ons: wonen in een Tiny House. Een Tiny House is een compacte wooneenheid met alle comfort van een ‘gewone’ woning, maar op een erg beperkte oppervlakte – en vaak zelfs op wielen. In de US zijn zulke woningen erg populair bij jongeren die geen zin hebben in onmogelijke vastgoedleningen, die zich niet aan één locatie willen vastpinnen of die gewoon het budget voor een reguliere woonst niet hebben. Maar kan dit ook in België, en wat zegt de wet over deze nieuwe manier van huisvesting?

Wat zegt de wet?

Omdat het fenomeen van de Tiny Houses nog erg nieuw is in België, is de Belgische wetgeving nog niet up-to-date met specifieke regels omtrent de kleine woningen. Valt het dan onder gewone woningen? Is het een bijgebouw van een andere woonst? Een tuinhuis? Valt het onder de wetgeving voor mobilehomes en caravans? Een nationaal antwoord is er momenteel nog niet. Per gemeente kan je je informeren over de mogelijkheden om een Tiny House op je eigen perceel grond te zetten, bijvoorbeeld in de tuin van je ouders. In sommige gemeenten heb je hiervoor een speciale (bouw)vergunning nodig: je goed laten informeren is de boodschap.

Foto: customcontainerliving.tinyhouseme.com

Wat gaat het je kosten?

Een Tiny House zet je voor 15000 tot 55000 euro, uiteraard afhankelijk van de opties, luxe, afwerking en materialen die je (ver)kiest. Let op: als je je Tiny House nadien nog wil transporteren, zoals bijvoorbeeld met een aanhangwagen, overschreid je best het maximumgewicht van 3,5 ton niet. Een Tiny House heeft gemiddeld een bewoonbare oppervlakte van 15-20m². Je moet ook rekening houden met de kosten voor gas, water en elektriciteit: je kan ervoor kiezen om, indien mogelijk, je Tiny House aan te sluiten op het distributienet, of je werkt zelfvoorzienend met regenwater, zonnepanelen etc. – off the grid dus.

Mag je je domiciliëren in een Tiny House?

Bouwen is één ding, maar er effectief officieel wonen, blijkt niet zo eenvoudig. De woonwetgeving dicteert namelijk een minimale bewoonbare oppervlakte van 18m2 per persoon. Een Tiny House is vaak kleiner, zeker als je er als koppel woont, en voldoet dus niet aan de voorschriften. Je domicilie zal in de meeste gevallen dus nog ergens anders (moeten) zijn. Een Tiny House heeft, omwille van de hierboven genoemde regels, ook geen officieel adres, wat dingen als inschrijving in de gemeente, post ontvangen etc. sterk bemoeilijkt.

Auteur: MP

Bron: zimmo