5 dingen die je nooit mag zeggen tegen potentiële kopers van je woning

Staat jouw woning te koop? Let op met wat je al dan niet zegt tegen potentiële kopers van je huis of appartement. Je kan gerust zelf de verkoper in jezelf naar boven halen. Maar onthoud, als je zelf aan de slag gaat als verkoper, vermijd je best volgende uitspraken.

1. “We willen helemaal niet verhuizen”

Je gezin wordt te talrijk voor je woning, je zit in een echtscheiding, je partner is overleden, enzoverder. Dit zijn allemaal goede redenen om te verhuizen. Soms zul je in deze gevallen tegen je zin verhuizen, alleen heeft de potentiële koper hier geen boodschap aan! Ga dus zeker niet te diep in op de reden waarom je je woning verkoopt. Geïnteresseerden willen geen beeld van een ruziënd koppel of een overlijden wanneer ze een huis bezoeken. Ook de boodschap “het huis is te klein geworden voor ons gezin” helpt de koper niet om de knoop door te hakken. Hij zal enkel nog meer gaan letten op hoe groot of klein de woning nu werkelijk is.

2. “Over de prijs valt te discussiëren”

Geef niet meteen te kennen dat er over de verkoopsprijs te onderhandelen valt. Na deze uitspraak zijn potentiële kopers nooit meer bereid om het volledige bedrag te betalen voor je woning. Het is dus best om je poker face op te zetten en af te wachten tot de potentiële koper een bod doet. Een extra tip: organiseer een kijkdag en laat verschillende bezoekers komen. Deze verkooptruc zet misschien wat extra druk op de potentiële koper om een hoger bod doen of zelfs de volledige prijs te bieden.

3. “We hebben al een ander huis gekocht”

Als je potentiële kopers vertelt dat je al een andere woning gekocht hebt, weten ze automatisch dat je niet alle tijd van de wereld hebt om je huidige woning te verkopen. Ze zouden hiervan kunnen profiteren en een lager bod uitbrengen dan ze origineel in gedachten hebben.

4. “Dat plekje heb ik gemist tijdens het kuisen”

Er is niets dat potentiële kopers harder afschrikt dan een vuil huis. En er is niets dat jij als verkoper kunt zeggen om een vuil huis goed te praten. Zorg dus dat je huis spik en span is zodat je zulke dingen niet hoeft goed te praten. Zorg dat alle kamers mooi opgeruimd zijn en haal onnodige spullen weg uit het zicht. Zo lijkt de ruimte groter en lichter.
Denk daarbij niet alleen aan de ruimte binnen, maar heb je een tuin of terras. Zet enkele extra vrolijke bloemetjes, doe het gras nog eens af en plaats de meubelen op een ordelijke wijze.

5. “Je kunt niet alles hebben in het leven”

Je hebt waarschijnlijk 100% gelijk! Maar dit is niet wat potentiële kopers willen horen. Zij willen zo veel mogelijk waar voor hun geld, dus kun je hen beter wijzen op welke troeven je huis wel heeft in plaats van te wijzen op de dingen die er niet zijn. Probeer ook het verkoopgesprek telkens een eerlijke, maar positieve invalshoek te geven

Bron: Zimmo